Kultovní vína: Clos d´Ora
Nalézt vinici Clos d´Ora není nic snadného. Sice se nachází v centru apelace Minervois, ale cesta, která k ní vede rozhodně není označená. Navíc je lemována zídkami z vrstvené břidlice, což z ní dělá romantickou procházku, ale také obtížnou projížďku i v malém osobním voze francouzské provenience. Každopádně nic nenapovídá, že se blížíte k jednomu z vrcholů, ne-li úplnému vinařskému vrcholu Languedocu.
Gerard Bertrand je vedoucí postava celého Languedocu. Po úspěšné kariéře v ragby se ve stejné míře vrhnul na víno. Z poděděného vinařství o rozloze 40 hektarů dnes vybudoval kolos specializující se na špičková, premiová vína čítající 11 usedlostí a 600 hektarů. Když před 15 lety koupil v sousedství dnešní Clos d´Ora jinou usedlost, všimnul si již tehdy unikátní polohy této vinice. Nicméně k realizaci tohoto projektu, rekonstrukci budov a vybudování špičkového vinařství potřeboval 15 let…Vize vytvořit největší Grand cru Languedocu zde však byla již od počátku.
Clos d´Ora je vinařství bez kompromisů. Vinice se nachází na geologickém zlomu, uprostřed vinohradu dochází ke změně podloží. Na vinici nikdy neuvidíte traktor, vše probíhá ručně. Maximálně s pomocí zvířat a to ne koní, ale mul. Vše je podřízeno vizi biodynamického vinařství, které maximálně pečuje o minimální zásahy do vína během jeho pěstování a výroby.
Biodiverzita je dalším heslem vinařství. Péče nejen o révu, ale celou krajinu včetně všech rostlin patřících k tomuto terroiru jižní Francie. Důležitým faktorem pro získání kvalitních hroznů na vinici je právě terroir – podloží. To je zde částečně kamenité a v druhé části přibývá jílu. Právě mineralita kamenů dodává zdejšímu vínu na mohutnosti a strukturovanosti chuti.
V neposlední řadě se Gerard Bertrand snaží zakomponovat do výroby vína a pěstování hroznů i další faktory jako třeba vliv měsíčních fází. Dle lunárního kalendáře pozoruje vliv na chování révy a dalších rostlin v okolí a podle toho probíhají i rozhodování o pracích na vinicích.
Samotné zpracování hroznů a výroba vína je na jednu stranu jednoduchá a přímá, na druhou stranu velmi moderní. V komorním vinařství se vyrobí pouze 10 tis. lahví, takže výroba může být považována za skutečnou ruční práci. Ze 4 používaných odrůd se vytvoří 6-8 cuvée, které se po ročním zrání na sudech scelují podle požadované podoby. Snahou je vytvořit to největší víno Languedocu.
Každá ze 4 odrůd přináší vínu své osobní kouzlo, mohutný Carignan tóny divokosti, Grenache ovocnost a pitelnost zároveň s mohutným tělem, Mourvedre kořenitost a Syrah eleganci kombinující s dotekem ovoce a divokosti zároveň.
Clos d´Ora je unikátní projekt, na jehož začátku právě jsme. Je těžké předvídat, kam se toto vinařství bude ubírat v budoucnu, ale kariéra více jak 25 let Gerard Bertranda je zárukou, že se rozhodně máme na co těšit.